Despre

Organizatoarea Oriental Dream Weekend 2019 este dansatoarea Elmas, fondatoarea Studioului de Dans Oriental Elmas din București.(www.elmas-dans-oriental.ro)

Elmas continuă astfel pe cont propriu tradiția evenimentelor Oriental Dream, tradiție care a început cu prima ediție a evenimentului în anul 2011.

Organizatorul evenimentelor anterioare este Asociația pentru Dezvoltarea Dansului Oriental, ce îi are drept membri fondatori pe Cintia Petrescu și Elmas Menacai. Dorința de a organiza un festival de dans oriental în România s-a născut după participarea Cintiei și a lui Elmas în 2008 la cel mai important festival de dans oriental din Egipt, Nile Group Festival în Cairo.

Văzând atât de mulți dansatori de origine egipteană ce împărtășeau cu sute de eleve și dansatoare din toate țările lumii tainele dansului oriental și folclorului autentic egiptean și realizând nivelul atât de ridicat la care se practică acest dans pe plan internațional, Cintia și-a dorit foarte mult să aducă bucuria și frumusețea acestui dans în România, dar să ajute și la dezvoltarea tehnicii acestui dans pe termen lung.

Deși profesia Cintiei este aceea de medic stomatolog iar dansul a fost la început doar un hobby pentru ea, ea și-a făcut curaj și a contactat un dansator și coregraf de renume mondial, o persoană specială, care a acceptat propunerea și a devenit invitatul anual al fiecărei ediții a festivalului în perioada 2011-2014: Wael Mansour. Astfel, Wael Mansour a fost primul profesor egiptean care a ținut workshopuri de dans în România, a adus cunoștințe și informații de bază în privința tehnicii de dans oriental, a stilului de dans egiptean și a fost primul dansator care a ținut workshopuri de folclor autentic egiptean!

Și astfel, o idee născută în sufletul unei dansatoare care și-a dorit să împărtășească bucuria dansului oriental cu toți cei care apreciază cultura egipteană a crescut și s-a transformat într-un festival ce a ajuns la a patra sa ediție în 2014. Cintia a avut an de an sprijinul și ajutorul lui Elmas, care în 2013 s-a hotărât să devină o parte a echipei și să se implice în toate aspectele organizatorice astfel încât festivalul să atingă succesul dorit. Ediția din 2014 a avut o a doua invitată din Moscova, Anastasia Chernovskaia, care la rândul ei a venit cu cunoștințe vaste despre stilul de dans oriental practicat cu precădere în Rusia. Au urmat 2 ani de pauză în organizarea evenimentului, însă evenimentul a fost reluat pentru a 5-a sa ediție în 2017 și a avut-o drept invitată principală pe una dintre cele mai îndrăgite dansatoare, instructoare și coregrafie din Bulgaria, Nadejda Stoykova. Iată că în 2019 reluăm Oriental Dream Weekend pentru a 6-a sa ediție alături de una dintre cele mai apreciate profesoare din Europa, Leila of Serbia.

Invitații au fost alături de organizatori an de an și au contribuit esențial la îmbunătățirea cunoștințelor și tehnicii de dans oriental din țară, workshopurile susținute de aceștia adunând atât eleve ale școlilor de dans oriental din București și din țară, cât și instructoare și dansatoare profesioniste.

Așadar, Festivalul Oriental Dream este primul festival de dans oriental organizat în România (2011), care s-a bucurat de apreciere chiar de la prima sa ediție, atât din partea participantelor la workshopuri, cât și din partea spectatorilor aflați în sala de spectacol, care au numărat an de an peste 200 persoane. În ciuda susținerii media foarte scăzute și a lipsei unor sponsori, festivalul a stârnit interesul și atenția iubitorilor acestui dans iar spectacolele fiecărei ediții au impresionat prin calitate și varietate.

Noi, organizatorii, am pus an de an foarte mult suflet în acest proiect și, în ciuda greutăților întâmpinate pe parcurs, am reușit să aducem în fața publicului din România elemente autentice din lumea dansului oriental egiptean. Considerăm că existența acestui festival are un cuvânt important de spus în istoria bellydance-ului din România. Le mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit de-a lungul drumul nostru și promitem că festivalul va continua să își deservească scopul principal, și anume acela de a reuni comunitatea bellydance-ului din România, dar și de a schimba mentalitatea greșită și prejudecățile cu care publicul este deseori alimentat în privința acestui dans.